Je manuscript naar de uitgever

Een manuscript uitgegeven krijgen valt niet mee. Of het nu gaat om literatuur, fantasy, thrillers of om non-fictie, het aanbod is gigantisch en er zijn, zonder overdrijving, inmiddels meer schrijvers dan lezers. Stuur je zorgvuldig gekozen proefhoofdstuk en de begeleidende synopsis van je literaire meesterwerk vol verwachting op naar de uitgeverij, en in de regel krijg je een beleefde standaardafwijzing terug. En dan bof je nog. Van sommige uitgeverijen wordt na het versturen van een manuscript helemaal niets meer vernomen. Geen interesse dus.

Over smaak

Smaken verschillen nu eenmaal. Menig bestseller ging van uitgeverij naar uitgeverij voordat een wakkere medewerker de potentie ervan opmerkte en publicatie aandurfde. En omgekeerd, veel hedendaagse boekenhits zouden – wat TekstStiel betreft – eigenlijk niet eens voor uitgave in aanmerking mogen komen. Maar ook dat is slechts een mening, een van de vele. Met andere woorden: lig niet wakker van een afwijzing en voel je vooral niet persoonlijk geraakt. Misschien komt je tijd nog wel. Misschien ook niet, maar geef jezelf tenminste de kans.

Wat jij kunt doen

Zorg voor een verzorgde tekst. Wellicht ben je een geweldig stilist, maar heb je toch moeite met de regels van spelling, grammatica en interpunctie. Je zult de eerste niet zijn. Hier komt de corrector in beeld. Die kan deze schoonheidsfoutjes uit de tekst halen, waarna je het manuscript ‘schoon’ naar de uitgeverij kunt sturen. Een manuscript zonder taalfouten zal in ieder geval serieuzer worden genomen en meer aandacht krijgen dan een werkje vol met grammaticale missers.

Corrigeren

Correctie van een manuscript is bij Tekstbureau TekstStiel erg voordelig; een vaste prijs per pagina hanteren we echter niet. Daarvoor zijn manuscripten onderling te verschillend.

Redigeren

Heb je niet alleen moeite met grammatica en interpunctie, maar laat je ook stilistisch nog wel eens een steekje vallen? In dat geval kunnen wij je manuscript redigeren. Als wij je tekst redigeren, verbeteren we niet alleen spelling, grammatica en interpunctie, maar letten we ook op stijl, woordkeuze, overbodige herhalingen en de opbouw van de tekst. Schrijf je non-fictie maar mis je die vlotte pen? Wij maken er samen met jou graag iets moois van.

Het redigeren van uw manuscript vraagt wel wat meer tijd en aandacht van ons dan een eenvoudige correctie. De prijs ligt dan ook iets hoger. De precieze hoogte van ons tarief hangt af van het manuscript zelf. Voor een goede inschatting daarvan lezen we graag eerst een proefhoofdstuk. Op basis daarvan kunnen wij je ook een offerte doen voor je gehele manuscript.

Wat wij niet doen

  • Fictie herschrijven. Je hebt zelf voor dit verhaal en deze karakters gekozen, en dat heb je vast niet zonder reden gedaan.
  • Je boek bemiddelen. Daar zijn andere bureaus voor.

Wil je een offerte voor het corrigeren of redigeren van je manuscript? Stuur dan een proefhoofdstuk naar info@TekstStiel.nl en vermeld daarbij het totaal aantal woorden. Je krijgt zo snel mogelijk een prijsopgave.